Plánujete reagovať na pracovnú pozíciu? Nerobte to.

Našli ste na portáli pracovnú ponuku. Popis pozície vyzerá zaujímavo, spĺňate všetky požiadavky, máte pripravený životopis a rozpísaný sprievodný text. Teraz prichádza ten moment, keď nahráte prílohu, skontrolujete gramatiku a chystáte sa kliknúť na tlačidlo „Odoslať“. A tu vás zastavím. Nerobte to. Aspoň nie skôr, než dočítate tento článok.

Štandardná predstava kandidátov o tom, ako si nájsť novú prácu, začína práve prezeraním ponúk na pracovných portáloch alebo písaním životopisu. Nie je to chyba, no výber vášho budúceho zamestnania si podľa mňa zaslúži viac času a energie. Zamýšľali ste sa nad tým, akú časť vášho života trávime v práci? Je to približne tretina. V celku dosť na to, aby sme ju prežili v zamestnaní, ktoré nás nebaví.

Čo by ste mali urobiť skôr, než odošlete váš prvý životopis?

1. Zamyslite sa nad tým, čo chcete robiť

Aktuálny pracovný trh ponúka veľa možností, ako uplatniť svoj talent. Identifikujte oblasti, v ktorých ste dobrí a ktorým sa chcete venovať. To vám pomôže stanoviť si kritériá, ktoré následne použijete pri posudzovaní jednotlivých pracovných ponúk. Možno pri tom zistíte, že nepotrebujete zmeniť iba zamestnávateľa, ale rozhodnete sa pre celkom novú kariéru. V tom prípade odporúčam zobrať na kávu niekoho, kto na vašej vysnenej pozícii už pracuje alebo má k nej blízko. Získate tak cenné informácie o tom, aké zručnosti  vlastnosti sú dôležité pre daný typ kariéry a zároveň vám takýto človek pomôže s bodom číslo dva.

2. Zmapujte si pracovný trh

Ak sa vám úspešne podarilo identifikovať smer, ktorým chcete rozvíjať svoju kariéru, mali by ste o ňom vedieť čo najviac. Môžete si urobiť zoznam firiem, ktoré prichádzajú do úvahy ako potenciálny zamestnávateľ a prečítať si recenzie od ich aktuálnych alebo bývalých zamestnancov na Glassdoor. Zistite, v akom rozmedzí sa pohybuje platové ohodnotenie na jednotlivých pozíciách a aké sú najčastejšie benefity napríklad na platy.sk. Alebo si jednoducho dohodnite stretnutie s našimi konzultantmi, ktorí vám pomôžu urobiť si jasnú predstavu o konkrétnom odvetví (vrátane firiem, platov a benefitov).

3. Založte si LinkedIn účet

Viac ako 430 miliónov užívateľov robí z LinkedInu najväčšiu sieť profesionálov na internete. Firmy a ľudia tu majú priestor budovať svoju značku, inzerovať pracovné ponuky a networkovať. Tiež je obľúbeným miestom recruiterov, ktorí tu pátrajú po zaujímavých kandidátoch. Pokiaľ si dáte záležať na Vašom LinkedIn profile, možno žiaden životopis nebudete musieť posielať, nakoľko si vás práca nájde sama.

4. Skontrolujte svoju digitálnu stopu

Pretože aj váš potenciálny budúci zamestnávateľ to pravdepodobne urobí. Skúste si zadať vaše meno do vyhľadávača. Skontrolujte si Facebook profil a nastavte súkromie tak, aby sa cudzí ľudia nevideli informácie, ktoré si neprajete. Pri LinkedIne naopak odporúčam zvoliť verejný profil a naplniť ho informáciami a kľúčovými slovami, ktoré pomôžu recruiterom nájsť vás a jasne identifikovať, o aké pracovné príležitosti máte záujem.

5. Zapojte svoje okolie

Jedným z najčastejších spôsobov, ako ľudia získajú novú prácu, sú odporúčania ich známych. Väčšina z nich je pravdepodobne zamestnaná a o zaujímavých ponukách vo firme sa dozvedia skôr, ako sú zverejnené na pracovných portáloch. Dajte vedieť svojmu okoliu, že ste aktuálne otvorení novým pracovným príležitostiam. Zoznámte sa s novými ľuďmi, ktorí aktuálne pôsobia na vašej vysnenej pozícii. Ozvite sa špecialistom z oblasti ľudských zdrojov a konzultujte s nimi vašu kariéru. S hľadaním novej práce sa naozaj nemusíte trápiť sami.

Nájsť zmysluplnú prácu, ktorá nás aj uživí, rozhodne nie je jednoduché. Pokiaľ máte ďalšie užitočné tipy, ako s hľadaním začať, podeľte sa s nimi v komentároch pod článkom.

Autor: Simona Bobocká